RSC Anderlecht boog zich de voorbije dagen over het vonnis dat de licentiecommissie heeft uitgesproken in de discussie rond het hoofdtrainerschap bij de club. De directie van RSCA vindt de opgelegde sanctie onterecht, omdat het vonnis louter is gebaseerd op perceptie en losstaande uitspraken en niet op contractuele feitelijke inbreuken op het bondsreglement. Toch heeft de club besloten niet in beroep te gaan, zodat alle partijen de focus kunnen leggen op andere belangrijkere zaken.
Het gaat de club niet om het bedrag van de uitgesproken sanctie -alhoewel- maar wel om de grond van de zaak, namelijk het al dan niet naleven van het bondsreglement.
Vanzelfsprekend is RSCA van oordeel dat de algemeen geldende reglementering van de KBVB en de Pro League moeten worden gerespecteerd. RSC Anderlecht nam het voorbije jaar vaak het voortouw in de strijd tegen een aantal wantoestanden binnen het Belgische voetbal. De club deed bovendien een enorme inspanning om, met Vincent Kompany, een internationaal gezicht van het Belgische voetbal terug naar de Pro League te halen. Daarna volgden nog een aantal andere internationals zowel bij RSCA als bij andere clubs.
Deze evolutie bezorgt onze Pro League een nog beter imago binnen de internationale voetbalwereld, net in het voordeel van het Belgisch voetbal. Het genereert extra middelen die broodnodig zullen zijn om een toekomstige lichting potentieel succesvolle Rode Duivels bij alle clubs op te leiden.
RSC Anderlecht heeft bij de komst van Vincent Kompany duidelijk gemaakt dat hij een rol als speler-manager zou opnemen. Alle trainerszaken waren in handen van de contractueel correct aangestelde hoofdcoach Simon Davies. Vanzelfsprekend won Davies vaak het advies in van de speler Kompany, die door zijn charisma en palmares een haast natuurlijke bijdrage aan de beslissingen van Davies kon toevoegen. Uiteraard heeft Kompany ook door zijn uitstraling, voetbalkennis en ervaring impact op de spelersgroep, die hij -leading by example – inspireert en (bij)stuurt vanop het veld tijdens wedstrijden en trainingen.
Het vonnis van de licentiecommissie is dan ook gebaseerd op perceptie en interpretatie van de buitenwereld. Voor elke uitspraak die de visie van de commissie ondersteunt, zijn vele uitspraken te vinden die de visie tegenspreken. Voor elk beeld dat de commissie koppelt aan het zogenaamde trainerschap van Kompany, zijn vele beelden te vinden die een andere interpretatie toelaten.
In tijden waarin het Belgische voetbal nood heeft aan grondig onderzoek en daadkracht in een aantal stevige dossiers die de toekomst van onze voetbalwereld in gevaar brengen, is het spijtig dat de terugkeer van iconische voetballers met uitstraling op deze manier moet behandeld worden. Toch verkiest de club om niet in beroep te gaan, omdat het voetbal én de toekomst van de club prioritaire aandacht moet krijgen.