In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.
De Kroaat was een sierlijke voetballer. Hij speelde zes seizoenen voor RSC Anderlecht. Zijn landgenoot en voormalige trainer Tomislav Ivic had hem naar Brussel gehaald. Zowel Ivic als Peruzovic kwamen van Hajduk Split, de grootste club in Kroatië. De centrale verdediger had meer dan 400 wedstrijd voor Hajduk gespeeld. Als speler won hij de UEFA-beker met RSC Anderlecht in 1983 tegen Benfica en werd hij 3 maal kampioen.
Over zijn liefde voor beide clubs is Luka Peruzovic formeel: “Hajduk is mijn moeder, Anderlecht mijn vader”. Het stond in de sterren geschreven dat hij ooit paars wit zou trainen. Na de periode Aad De Mos (1989-92) viel de keuze op Luka Peruzovic omdat hij een voorbeeldige prof was geweest tijdens zijn spelersloopbaan. Na zijn voetballerscarrière was hij teruggekeerd naar zijn geliefde Split om samen met Ivic de juniores te trainen. Zijn naam werd eerst genoemd bij RWDM en Antwerp maar hij kwam uiteindelijk bij Charleroi terecht dat in degradatiezone verkeerde. Hij redde het andere Sporting met een duidelijke op discipline gestoeld visie. Zijn harde aanpak, met doortrainen in de winter, rendeerde en dat wekte de belangstelling van RSC Anderlecht.
Naast Philippe Albert en Marc Emmers (KV Mechelen) werd bij Beveren Peter Van Vossen aangetrokken. Gert Verheyen trok naar Brugge en Luis Oliveira emigreerde naar Italië om voor Cagliari te gaan voetballen. Met het Ghanese trio Asare - Lamptey - Preko behield RSCA een sterke as. In de UEFA Cup schakelde paarswit het Schotse Hibernian en het Oekraïense Dynamo Kiev uit maar in de 8ste finale was Paris Saint-Germain een tikkeltje te sterk.
In de competitie verliep in het seizoen 1992-93 alles naar wens. Ondanks de erg riante leiderspositie – 31 punten uit 18 matchen en 6 punten voorsprong op Standard – werd de Kroaat op 14 januari 1993 ontslagen wegens een gebrek aan communicatie en… spektakel. De sterkhouders vonden dat het voetbal niet offensief en mooi genoeg was. Luka Peruzovic gedroeg zich als een gentleman en heeft RSC Anderlecht achteraf altijd waardig behandeld.