In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzondere momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.
Polyte van den Bosch zoals hij genoemd werd, werd geboren in Brussel op 30 april 1926. Hij paste perfect bij het Anderlecht van de jaren 50. De kleine van den Bosch (1m72) liet het middenveld draaien dat het een lieve lust was. Hij scoorde regelmatig met het hoofd dankzij zijn formidabele “détente”.
Van den Bosch had zo nu en dan een akkefietje met het bestuur omdat hij vond dat de Bombardier en de absolute vedette van de ploeg, Jef Mermans, zich meer mocht veroorloven dan de andere spelers. In 1948 vertrok hij naar White Star als onderdeel van een ruiloperatie met Arsène Vaillant.
Vijf seizoenen later keerde hij terug naar Anderlecht om als diepe spits te spelen. De terugkeer was een groot succes. Hij werd in 1954 Belgisch topschutter met 29 doelpunten. Na zijn loopbaan werd hij hulptrainer om daarna vele jaren de talentvolle jeugd van RSC Anderlecht te trainen.
Al die tijd bleef hij de eigen stijl van Anderlecht promoten: een ploeg moest in zijn ogen mooi en verzorgd voetbal brengen. Van den Bosch was jarenlang de bewaker van de huisstijl van paars wit. We hebben veel topspelers aan hem te danken. Swatje Van der Elst en Pär Zetterberg bijvoorbeeld.
Hij maakte deel uit van het elftal dat Europees debuteerde in 1955 tegen het Hongaarse Vörös Lobogo. “Ik was bankbediende. Ik werkte tot 17:30 en had aan een bode gevraagd om een paar sandwiches te halen. Zo moest ik niet met een lege maag aan de wedstrijd beginnen. Om naar het Astridpark te gaan, nam ik tram 76. Omdat daarin ook al heel wat supporters zaten die stilaan naar het stadion begonnen af te zakken, zaten we in die tram opeengepropt als sardienen in een blik. In de Processiestraat stapte ik af en legde de rest van het traject te voet af. Pas drie kwartier voor de aftrap duwde ik de deur van de kleedkamer open”, vertelt van den Bosch in ‘25 titels, een levende legende’. Andere tijden.
We hebben veel te danken aan Hippolyte Van den Bosch.